top of page
  • info3927975

Sortering är framtiden - stor påverkan både på pris och hållbarhet

Jan ”Janne” Kytler har jobbat med metallåtervinning i 50 år och alltid stormtrivts med det. - För mig har det roligaste alltid varit det personliga mötet med alla olika människor man mött, som vill sälja skrot. Roliga och ibland stundtals väldigt tuffa förhandlingar har korsat min väg. Men för det mesta har det alltid var hyggligt folk, även när kontanthanteringen fanns kvar. Men just den delen tyckte jag var en skön förbättring till vardags. - Det var en oerhörd stress som försvann mentalt. När det inte längre var pengar som behövde vaktas på det sättet. En tryggare arbetsmiljö. Aluminium och rostfritt har historiskt sett alltid varit ett expertområde för Jönköping Stål & Metall. - På 80-talet var vi Sveriges främsta aktör inom aluminium och levererade stora volymer till framför allt Älmhults smältverk. För att då bli bruksleverantör så behövde man kunna garantera kapaciteten att kunna leverera ett visst antal tusen ton och Stål & Metall levererade 1500 ton aluminium om året. Det var mycket jobb. Idag har tillverkningsindustriers behov i närområdet och annat gjort att Jönköping Stål & Metall mestadels får in stål och blandskrot, men metaller som koppar aluminium och rostfritt hanteras fortfarande i stor utsträckning.


Från vänster: Håkan Gustavsson, Janne Kytler, Mikael Blom och Samuel Wickman. Teamet för metallåtervinning på Jönköping Stål & Metall. Jönköping Stål & Metall hanterar fortfarande ett 20-tal olika fraktioner av aluminium och rostfritt dagligen. - Det viktiga för oss är att följa kundens behov, och finnas till hjälp med både rådgivning och snabb service. - Det är det vi tycker är roligast – att fixa helheten och sätta kunden i centrum, säger Samuel Wickman, platschef på anläggningen. Prisbilden ständigt svänger på metaller och järnskrot, men vår målsättning är alltid att kunden alltid ska få rätt skrotpris. Det finns inga garantier att den som är billigast idag är det nästa vecka om man jämför hårt. Vi vill skapa långsiktigt förtroende och fixa bra pris och den återvinning och servicen som kunderna behöver för att både uppnå hållbara mål och få en smidig process till verksamhetens behov. - Vi tål absolut att jämföras med prismässigt, men framför allt vill vi förmedla vår service och vårt trevliga kundbemötande där vi hjälper till att få alla att tycka att återvinning är ett trevligt sätt att både tjäna pengar på och utveckla sin verksamhet cirkulärt med. - Marknadspriserna kommer alltid att svänga för metaller och järn – men servicen och hur vi hjälper kunderna kommer vara stabilt positivt. - Det tjänar de flesta mest på i längden, och miljön mår bra på köpet, säger Samuel. Hållbar återvinning kommer få tuffare krav. Det är här sorteringens betydelse kommer till nytta, delvis för lönsamheten, då material får högre pris ju renare de är. Och ju mer industrierna moderniserar samt transportkostnader ökar, desto högre krav kommer det ställas på korrekt sorterat material till smältverk och andra avsättningar.

- Jag har varit med under resan av moderniseringen av branschen och ser positivt på de förändringar som skett, säger Janne. Alla kan återvinna, alla kan sortera, men att snabbt ge korrekt analys av vilken slags aluminium, rostfritt eller annat material kräver sin erfarenhet och expertis, därför ska man komma till oss som kan det. Hos oss kan kunden alltid vara trygg i att få rätt betalt för rätt fraktion, och man får rådgivning i hur man förbättrar sin sortering redan innan man kommer, så att det blir mer lönsamt för alla. Framtidens tuffare krav på metallåtervinning Förändringar inom både teknik, marknadsläget och hållbara krav kommer göra att sortering blir ett av framtidens främsta krav inom metallåtervinning. – Det är jag helt säker på, avslutar Janne.

110 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page